Kategorie: Vůdce smečky Registrován: 28.02.2009(UTC) Zpráv: 8,306 Bydliště: Třebenice (LT)
Blahořečil: 86-krát Blahořečen: 166-krát v 144 příspěvcích
|
Citace:ok, jen jsem komentoval ty svody, kterým se podle mýho přisuzuje zbytečně velká důležitost. Mají svý opodstatnění, ale jak jsem psal, tolik muziky nehrajou, ty hlavní koně jdou prostě odjinud. Laboraci s výfukem ti nezávidím, je to velikánská věda a mnohdy i štěstí. Tam hraje roli ještě víc veličin, který se navíc měněj, takže trefit to je fakt loterie. Tam to hledat je peklo. Prostě uvidíš. Kolikrát se namontuje stejnej výfuk na dva shodný motory a ten jeden prostě pojede míň. Proto je třeba brát s rezervou ty údaje, kolik ten či onen výfuk, svody, karbec, vačka atd. přidají motoru na výkonu. Amíci jsou především šikovný obchodníci. Jednou jsem se byl dívat na FB, kterej kdyby měl výkon podle toho, co tam je namontovaný, tak má 450 koní a přitom se mi zdálo, že jede jen o trochu víc, než sériovej SB... Ale víš jak, třeba se mi to fakt jenom zdálo a že to jede jsem si nějak nevšim :-))) Jinak vždycky, když jsem měl svody dole, taky jsem dbal na to, abych ty přechody spolu spasoval, protože mě to prostě nedalo, abych to tam namontoval s tím, že mi někde o půl centimetru nesedí díra nebo d ní přesahuje těsnění. Ale to už patří k řemeslu tak nějak přirozeně a ne proto, že bych čekal nějaký výkonový změny. Kdysi jste tu probírali propjení X a H. Přemýšlel jsem o tom, a skoro bych se přikláněl k H jako výhodnější a účinnější. Můžem to ještě probrat, ale mně to vychází jako lepší varianta. Zase, je to obrovská laborace, hlavně aby ten výsledek byl v rámci možností co nejlepší !! Citace:jenom k tomu přidám pohled člověka, kterej je na veškerou mechaniku lama, a řídí se prostě tím, co kde viděl, co si kde přečetl od lidí, který tomu rozuměj mnohem víc než většina z nás a občas něco málo i co sám pozoroval na svojí plečce... U relativních prdítek, se kterejma si tady všichni hrajeme, mi přijde jako základní pravidlo "nevymýšlej vymyšlené". Camaro s 383 strokerem už postavily tisíce lidí, a dokud člověk nestaví něco speciálního, je nejjednodušší využít jejich znalostí. Ladění výfuků je sice věda, ale u amerik většinou nejde o skutečný ladění, ale jen o skládání komponent tak, aby spolu co nejlíp fungovaly. Kombinací pár základní pravidel a zkušeností lidí v americe, který už totéž udělaly, se dá dosáhnout 90% výsledků oproti tomu, když všechno budeš počítat a ladit, při 10% úsilí. Jako úplnej základ ladění jakýkoliv rozšířený ameriky mi přijde podívat se na výsledky jinejch, ať už to bude dotaz na fóru, kde už to dělalo dvacet lidí, nebo třeba přečtení pár článků v časopisech, kde podobný věci testovali - Hot Rod a podobný časáky mají skvělý články, kde vezmou motor a postupně na něj montujou různý díly a měřej to na brzdě - tak si člověk může udělat docela dobrou představu o tom, co jaká změna s motorem udělá, aniž by musel mít doktorá ze strojařiny. Kupříkladu k těm headerům je pěknej článek třeba tady: http://www.hotrod.com/te...aders/race_headers.htmlO tom, že přínos plechovejch svodů oproti litinovejm je hlavně v hmotnosti bych si dovolil dost pochybovat - jenom rozdíl mezi různejma svodama na stejným motoru může dělat 50 koní (viz článek), rozdíl mezi litinovejma a trubkovejma bude taky podstatnej. Nebudu argumentovat stejnou délkou jednotlivejch větví a tím, jak ovlivňuje proudění, protože na to nemám technický znalosti. Ale na základě logiky, kterou jsem zmínil na začátku, bych si dovolil otázku - proč je "základní postup" při ladění V8 vždycky karbec + sání + vačka + svody? Proč tam ty američani nenechávaj ty litinový? Kdyžtak někde zkusím najít test motoru s litinou vs. headerama na brzdě, ale klidně se vsadím, že tam bude podstatnej rozdíl. Něco jinýho to může bejt u motoru s jiným počtem válců, četl jsem třeba zajímavej článek od člověka kterej se zabejvá laděním Jaguarů a asi je v tom jeden z nejlepších (i v tý automobilce pracoval) na téma proč nedělaj na motor XK laděný svody, ale nechávaj litinový a dělaj jenom výfuk s delšíma "downpipes" (svody na XK jsou po třech válcích). Mělo to něco společnýho s pořadím zapalování toho šestiválce a vyplývalo z toho, že ty svody jsou k ničemu (podotýkám, jeho firma ty věci dělá a ty svody by mohla prodávat a vydělat na nich). A k tomu "sčítání koní", naprostej souhlas - to už jsem tu Camarovi78 říkal k tomu údaji "400 koní na kolech před výměnou hlav". Nicméně to, že kombinace headery/karbec/sání/vačka může přidat udušenýmu emisnímu motoru 80 koní je pravda :) Citace:Všichni teoretizují, vezmu to tedy z praktické stránky. Ladili jsme bráchovo 2008 Shelby GT, měli jsme k dispozici jak krátké nerez svody, tak dlouhé, navíc normální katalyzátory a dynaflow propustné katalyzátory. Auto jsme zkoušeli i bez katalyzátorů, ale mělo příšerný zvuk a proto jsme koupili nakonec ty propustné katalyzátory. Nemáme brzdu, takže výsledky vycházejí pouze z jednoduchého měření stopkami, ladění motoru se provádí průběžně pomocí SCT flash (monitorování parametrů lambda sond, detonací a tak podobně a následná korekce managementu motoru). Jednoznačně nejlepších výsledků jsme dosáhli s dlouhými svody, bez katalyzátorů. Jako etalon jsme používali lehce upravený Dodge Charger 2007 s automatem, docela mě to bavilo, než přišlo hnusné počasí. Krátké plechové svody nebyly až tak dobré jako dlouhé, ale zase lepší než svody originální. Mám z motorek nějaké zkušenosti s keramickým coatingem vnitřku svodů, zkoušeli jsme to aplikovat i tady, ale výsledek nebyl znatelný. Ve finále nám tedy na autě zůstaly dlouhé svody a propustné katalyzátory na nerezovém JBA 2.5" potrubí s "X" křížením. Tohle všechno jsme pojali jako přípravu na již objednanou sadu kompresoru Paxton s mezichladičem. Citace:A z toho důvodu jsem ty svody měnil. Ty krátké jsou prostě k ničemu. Nemá to krouťák od spodu. Což ubírá to na čemž je americkej motor postavenej. Upraveno uživatelem pondělí 23. listopadu 2009 14:40:45(UTC)
| Důvod úpravy: - |